Popis rostliny
|
Vytrvalá bylina s přímou, plstnatou a nevětvenou, až 180 cm vysokou lodyhou. Listy má nedělené nebo peřenosečné, úkrojky kopinaté, zubaté a krátce osténkaté. Rub listů je bíle plstnatý. Květ je modrý. Velké úbory v průměru až 5cm mají kulovité zákrovy. Listeny jsou střechovitě složeny v několika řadách. Vnější jsou bodlinaté. Kvete v srpnu. |
Kde ji najdeme
|
Původem je ze Středomoří. U nás se pěstuje jako zelenina. |
Co je dobré
|
List |
Jak na to
|
List se sbírá v době květu rostliny a rychle se ve stínu suší. Umělá teplota nesmí přestoupit 40°C. Droga je bez pachu, hořké chuti. |
Co obsahuje a umí
|
Obsahuje hořčinu cynarin, sliz a tříslovinu, inulin, různé enzymy, relativně hodně vitamínu A, méně vitamínu B, flavonové deriváty (scolymosid, cynarosid) a organické kyseliny. Experimentálně a klinicky byl potvrzen silný účinek choleretický a cholekinetický (tvorba a vypuzování žluče). Příznivě ovlivňuje akutní a chronické záněty žlučových cest. Upravuje trávicí potíže. Obsahové látky zvyšují antitoxický účinek jater. Osvědčuje se při arterioskleróze a snižuje též hladinu cukru v krvi, pravděpodobně pro svůj diuretický vliv. |
Na co se hodí
|
Vnitřně jako cholagogum a antisklerotikum, v nálevu (2 polévkové lžíce řezaných listů na šálek vody) při jaterní nedostatečnosti, při zánětech žlučníku a žlučových cest, při dyspeptických obtížích, dále jako diuretikum, též při chorobách ledvin a po operacích močového ústrojí. |