Popis rostliny
|
Kmín je mrkvovitá dvouletá, někdy i vytrvalá rostlina. Vytváří v prvním roce růžici přízemních, pochvatě řapíkatých listů, s lístky čárkovitými, 2-3krát peřenosečnými. V druhém roce vyrůstá přímá 30-100 cm vysoká, rýhovaně hranatá a řídce větvená lodyha. Hořejší listy jsou menší než přízemní a jsou přisedlé na širokých pochvách. Drobné, bílé květy jsou ve složených okolících. Plod (dvojnažka) je asi 3-5 mm dlouhý a útlý. Kvete v květnu a v červnu. Zraje od července do srpna. |
Kde ji najdeme
|
Je rozšířený v Evropě a v západní a střední Asii. U nás se vyskytuje často na lukách a pastvinách, na mezích a travnatých místech od nížiny do horského pásma. Hojně se pěstuje. |
Co je dobré
|
Zralý plod |
Jak na to
|
Plody se sbírají, když hnědnou a začínají dozrávat. Okolíky se seřezávají v červnu až srpnu, když dvě třetiny plodů už dozrály. Jinak by byly velké ztráty. Nechávají se ještě proschnout, vymlátí se, vyčistí a vytřídí. Mají kořenitý pach i chuť. |
Co obsahuje a umí
|
Plody obsahují především silici (3-7%) s hlavní složkou karvonem a limonenem. Účinné látky povzbuzují činnost žaludečních a střevních žláz, zklidňují pohyblivost žaludku, zabraňují nadměrné plynatosti a potlačují křeče hladkých svalů. Účinek silice je farmakologicky podobný účinkům Oleum foeniculi a anisi. Zneužívání silice (zejména lihového roztoku) vede k poruše jater a ledvin. Karvon má bakteriostatický účinek. |
Na co se hodí
|
Vnitřně v nálevu jako karminativum, spasmolytikum a chuťové korigens (2 lžičky rozmačkaných plodů na šálek vody 2-3krát denně). Také se mohou žvýkat celé plody (3g denně), popřípadě se užívá prášek (na špičku nože) proti nadýmání, žaludečním křečím, proti kolikovitým bolestem žaludku a střev, při žaludeční slabosti a nechutenství a jiných poruchách trávení, hlavně u dětí. Zvyšuje též vylučování mléka a podporuje vykašlávání při onemocnění dýchacích cest. |
Užití v kuchyni
|
Plody kmínu se užívají jako koření do různých jídel. Oficiální je silice (Oleum carvi) a kmínový líh (Spiritus carvi). |