Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack no longer supports Custom CSS. Read the WordPress.org documentation to learn how to apply custom styles to your site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /data/web/virtuals/153728/virtual/www/wp-includes/functions.php on line 6085
Pampeliška – Svět Bylinek

Pampeliška lékařská, Smetánka lékařská (Taraxacum officinale)

Popis rostliny

Pampeliška je velmi rozšířená vytrvalá bylina s vřetenovitým, mléčnatým kořenem a vícehlavým oddenkem. Má podlouhle kopinaté, hrubě kracovité, v řapík zvolna zúžené listy, víceméně chloupkaté. Ze středu listové růžice vyrůstají lysé, duté, bezlisté stvoly zakončené žlutým květním úborem. Úbor má asi 200 jazykovitých obojakých květů, hustě směstnaných na květním lůžku. Zákrov je dvouřadý. Plody jsou nažky s chmýrem, sestavené při dozrání v kouli. Rostlina je prostoupena ve všech částech mléčnicemi a při utržení roní bílou, hořkou šťávu. Kvete od jara do podzimu.

Kde ji najdeme

Je rozšířená na celé severní polokouli. U nás roste na lukách, mezích, pastvinách, v zahradách apod.

Co je dobré

Kořen a list.

Jak na to

Kořen se sbírá v březnu nebo v dubnu před rozkvětem rostliny nebo také v říjnu po odkvětu rostliny. Po rychlém omytí se suší, nejlépe umělým teplem, které nemá překročit 50°C. Droga je na lomu světlá, je bez pachu a chuť má slabě nahořklou. Nedostatečně usušený kořen snadno přijímá vlhkost a plesniví. Suché kořeny bývají napadány červy, někdy i myšmi. Sbírá se také list, který lze trhat po celý rok. Sušit jej můžeme také při umělém teple, nejlépe do 40°C.

Co obsahuje a umí

Obsahuje hořčinu taraxacin, taraxasterin, fytosteroly, homotaraxasterol, tříslovinu, inulin a látky s fytoncidním působením. Rovněž vitamíny A, B, C, D. Obsah inulinu silně kolísá, nejvyšší je na podzim (míněný je kořen). Obsah taraxacinu stoupá v červenci a srpnu. V listech je obsaženo méně látek než v kořenu a během roku je obsah také kolísavý. 

Povzbuzuje trávicí orgány k větší činnosti a podporuje sekreci trávicích šťáv. Má účinek choleretický a diuretický, poněvadž obsahuje enzymaticky působící látky, které příznivě ovlivňují činnost jater a ledvin. Působí také na tvorbu žaludečních kyselin.

Na co se hodí

Jako choleretikum, diuretikum a amarum v nálevu (2 čajové lžičky řezaného kořene na 2 šálky vody) při špatné kontrakční a vyprazdňovací funkci žlučníku, při žlučových kaméncích a zánětech žlučníku, při zánětech močových cest a ledvinových kamencích. Jako amarum při zánětu žaludeční sliznice s nedostatečnou tvorbou kyselin. Někdy se užívá šťáva z čerstvého kořenu. Pro velký obsah inulinu se doporučuje užívat čaj při cukrovce a čerstvé listy jako zelenina při chorobách látkové výměny. Užívání kořene při cukrovce má význam pouze podpůrný.

Pro průmyslovou potřebu se pampeliška pěstuje. Pěstovaná má kořeny větší.

Užití v kuchyni

Z mladých, šťavnatých listů se upravuje, zejména ve Francii, jarní salát (bez octa).