Popis rostliny
|
Vytrvalá bylina, částečně srstnatá, s vřetenovitým mléčným kořenem a tuhými tenkými lodyhami. V prvním roce vyhání růžici listů. Přímá, větvená lodyha vyrůstá až v druhém roce. První přízemní listy jsou křídlatě řapíkaté a kracovitě peřenoklané, lodyžní listy mají tvar kopinatý a jsou chobotnatě zubaté. Květy – úbory, v průměru 4 cm, jsou podepřeny dvouřadým zákrovem. Květy v úboru jsou jen jazykovité. Barva květů je jasně modrá, jen zřídka růžová nebo bílá. Plodem jsou štětinkami lemované nažky tvaru vejčitého. Kvete od července do září. |
Kde ji najdeme
|
Čekanka je rozšířená v Evropě, v Sevcerní Africe a v Asii. U nás je hojná na lukách, u cest, na mezích od nížiny do podhůří. |
Co je dobré
|
Kořen, nať a květ |
Jak na to
|
Kořen se sbírá na podzim (září a říjen), rychle se omyje, rozřeže a ve stínu suší. Vhodnější je sušení při umělé teplotě, která nesmí překročit 50°C. Droga má charakteristický pach a hořkou chuť. Při skladování bývá napadána hmyzem. Čekankový květ se sbírá za slunečního počasí v odpoledních hodinách. Sušením ztrácí světle modrou barvu. |
Co obsahuje a umí
|
Obsahuje hlavně hořčinu intybin, inulin (až 20%), mléčnou šťávu a cholin. Povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení. Má vliv na látkovou výměnu a činnost žlučníku. |
Na co se hodí
|
Vnitřně jako amarum, jako mírné laxativum, cholagogum a stomachikum v nálevu (čajová lžička na 2 šálky denně) při onemocnění jaterním, žloutence, při žlučových kaméncích, při nechutenství, žaludečních obtížích a zácpě. Osvědčuje se zevně při kožních vyrážkách, vředech a nežitech. |
Užití v kuchyni
|
Z kořenů pěstované čekanky se vyrábí náhražka kávy. Při pražení přechází inulin spolu s jinými cukry z části v karamel, který dává produktu sytě hnědou barvu. Kromě karamelu se tvoří oxymethylfurfurol, typická aromatická látka čekankové kávy. Kořenová hořčina se při pražení částečně rozruší. Nápoje z čekanky jsou povzbudivým prostředkem k trávení většího množství jednotvárné potravy, např. brambor, chleba apod. Z mladých listů čekanky je možno připravit výtečný salát, který byl už ve starověku velmi oblíbený např. u Římanů. Mladé listové výhonky ve slané vodě uvařené (čekankové pupeny) a potřené máslem, jsou velmi chutnou a zdravou zeleninou. |