Čekanka

Čekanka obecná (Cichorium intybus)

Popis rostliny

Vytrvalá bylina, částečně srstnatá, s vřetenovitým mléčným kořenem a tuhými tenkými lodyhami. V prvním roce vyhání růžici listů. Přímá, větvená lodyha vyrůstá až v druhém roce. První přízemní listy jsou křídlatě řapíkaté a kracovitě peřenoklané, lodyžní listy mají tvar kopinatý a jsou chobotnatě zubaté. Květy – úbory, v průměru 4 cm, jsou podepřeny dvouřadým zákrovem. Květy v úboru jsou jen jazykovité. Barva květů je jasně modrá, jen zřídka růžová nebo bílá. Plodem jsou štětinkami lemované nažky tvaru vejčitého. Kvete od července do září.

Kde ji najdeme

Čekanka je rozšířená v Evropě, v Sevcerní Africe a v Asii. U nás je hojná na lukách, u cest, na mezích od nížiny do podhůří.

Co je dobré

Kořen, nať a květ

Jak na to

Kořen se sbírá na podzim (září a říjen), rychle se omyje, rozřeže a ve stínu suší. Vhodnější je sušení při umělé teplotě, která nesmí překročit 50°C. Droga má charakteristický pach a hořkou chuť. Při skladování bývá napadána hmyzem. Čekankový květ se sbírá za slunečního počasí v odpoledních hodinách. Sušením ztrácí světle modrou barvu.

Co obsahuje a umí

Obsahuje hlavně hořčinu intybin, inulin (až 20%), mléčnou šťávu a cholin. Povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení. Má vliv na látkovou výměnu a činnost žlučníku.

Na co se hodí

Vnitřně jako amarum, jako mírné laxativum, cholagogum a stomachikum v nálevu (čajová lžička na 2 šálky denně) při onemocnění jaterním, žloutence, při žlučových kaméncích, při nechutenství, žaludečních obtížích a zácpě. Osvědčuje se zevně při kožních vyrážkách, vředech a nežitech.

Užití v kuchyni

Z kořenů pěstované čekanky se vyrábí náhražka kávy. Při pražení přechází inulin spolu s jinými cukry z části v karamel, který dává produktu sytě hnědou barvu. Kromě karamelu se tvoří oxymethylfurfurol, typická aromatická látka čekankové kávy. Kořenová hořčina se při pražení částečně rozruší. Nápoje z čekanky jsou povzbudivým prostředkem k trávení většího množství jednotvárné potravy, např. brambor, chleba apod. Z mladých listů čekanky je možno připravit výtečný salát, který byl už ve starověku velmi oblíbený např. u Římanů. Mladé listové výhonky ve slané vodě uvařené (čekankové pupeny) a potřené máslem, jsou velmi chutnou a zdravou zeleninou.