Saturejka

Saturejka zahradní (Satureja hortensis)

Popis rostliny

Drobná jednoletá bylina až 30 cm vysoká, žláznatě pýřitá, s lodyhou keřovitě rozvětvenou, dole zdřevnatělou. Kořen je také dřevnatý. Listy má až 3 cm dlouhé, vstřícné, řapíkaté, čárkovitě kopinaté až kopisťovité a celokrajné, žláznatě tečkované. Drobné pyskaté květy jsou uspořádány v lichopřesleny. Kalich je zvonovitý, pětizubý a koruna bílá nebo bledě fialová. Plody jsou tvrdky. Kvete od července do září.

Kde ji najdeme

Saturejka je původem ze Středozemí, u nás se pěstuje v zahradách a někdy i zplaňuje.

Co je dobré

Nať (Herba saturejae).

Jak na to

Nať se seřezává v době květu od června do září a někdy se svazečkuje. Suší se pokud možno rychle ve stínu. Umělá teplota při sušení nemá překročit 35°C. Droga má příjemný kořenitý pach a ostře kořenitou chuť. Uchovává se v dobře uzavřených nádobách na suchých místech.

Co obsahuje a umí

Obsahuje hlavně třísloviny (4-8 %) a silici (0,2 %) s hlavní obsahovou složkou karvakrolem a cymolem, které mají mírný antiseptický účinek. Kromě toho obsahuje až 8,5 % tříslovin.

Upravuje nadýmání a zabraňuje tvorbě plynů. Vzbuzuje chuť k jídlu. Působí protizánětlivě a je celkem dobrým prostředkem proti hlístům.

Na co se hodí

Vnitřně v nálevu jako antidiarrhoikum a karminativum (třikrát denně 3 čajové lžičky řezané drogy na 2 šálky vody) při lehkých průjmech, žaludečních a střevních katarech, při poruchách trávení a plynatosti a jako sílící prostředek žaludeční a protihlístový. Saturejka je také známá pod názvem čibr. 

Destilací drogy se získává silice, která se užívá hlavně v potravinářském průmyslu.

Užití v kuchyni

Protože saturejka zmírňuje nepříjemné nadýmání, je vhodná při úpravě kapusty, fazolí nebo hrachu (na půl kg hrachu 2 silnější lodyhy).