Popis rostliny
|
Rozložitý keř nebo strom zřídka vyšší než 6m se světle šedohnědou, podélně rozpraskanou kůrou. Větve mají uvnitř velkou, bělavou dřeň. Lichozpeřené listy jsou dvoujařmé až tříjařmé, podlouhle vejčité hlístky, jsou na okraji nestejně pilovité. Drobné pětipaprsčité žlutobílé květy tvoří ploché, bohaté chocholíkaté vrcholíky. Plody jsou kulovité bobule (peckovičky) až 6mm velké a v době zralosti černé. Jejich šťáva má krvavě červenou barvu. Kvete od května do června. |
Kde ji najdeme
|
Je rozšířený v Evropě a Přední Asii, u nás hojný na rumištích, v lesích, hájích a křovinách. |
Co je dobré
|
Květ bez stopek i se stopkami a plod. |
Jak na to
|
Květ se sbírá za suchého počasí před úplným rozvitím. Vrcholíky se seříznou a po zavadnutí se na sítech odrhnou. Opakovaným prosátím se odstraní nežádoucí příměsi. Suší se ve stínu a pokud možno rychle. Květenství se věší nebo se kladou na čistý papír. Aby se zachovala barva, je třeba jej chránit před vlhkem. Při pomalém sušení hnědne. Teplota při umělém sušení nesmí být vyšší než 35°C. Droga má silný pach a chutná slizovitě, nasládle a později poněkud škrablavě. Plod se sbírá v úplné zralosti. Plodné vrcholíky se vystaví na slunci až se bobule zcvrknou. Droga je bez pachu a chuti nakysle svíravé. |
Co obsahuje a umí
|
Květ obsahuje hlavně silici, glykosid rutin a sambunigrin, cholin, účinné látky blízké hormonům a tříslovinu. Ve zralém plodu jsou organické kyseliny, anthokyanová barviva, vitamín A a C a silice. Květy působí snížení horečky a diaforeticky, plod mírně projímavě. Bylo prokázáno, že plody černého bezu obsahují účinný faktor, který se dobře uplatňuje při léčbě bolestivých příznaků některých chorobných stavů. |
Na co se hodí
|
Vnitřně ve formě horkého nálevu jako diaforetikum a antineuralgikum (1-2 lžičky drogy na šálek vody) při onemocnění z nachlazení a při horečnatých onemocněních dýchacích cest a všude tam, kde předpokládáme, že potná kúra má své terapeutické zdůvodnění. Velmi dobré terapeutické výsledky a antineuralgická účinnost plodů bezu černého byla prokázána u bolestivých zánětů periferních nervů (ischias, bolesti páteře apod.). Dále se užívá k tišení křečovitých stavů trávicího traktu a při nadýmání. Někdy se kombinuje s lipovým květem. |
Užití v kuchyni
|
Květenství se obaluje v těstíčku a dělají se z něj kosmaticové řízky. Z plodů se vyrábějí likéry nebo marmelády připomínající chutí čokoládu. |