Popis rostliny
|
Jednoletá bylina se slabě vyvinutým hlavním kořenem a četnými vedlejšími. Má přímou nebo popínavou lodyhu se střídavými, trojčetnými, dlouze řapíkatými a široce vejčitými listy s kopinatými palisty. Lodyha až 1 m vysoká je oplétavá, levotočivá. Květy jsou až 2 cm velké, bílé, žlutobílé, růžové nebo fialové, mají stěny tlustoblanné, zelené nebo žluté. Semena jsou podlouhlá, ledvinovitá, liší se podle odrůd barvou, velikostí i tvarem. Bývají žlutá, hnědá, černá nebo různobarevná. Kvete od června do srpna. |
Kde ji najdeme
|
Pochází z tropické Ameriky. Pěstuje se v několika odrůdách a četných sortách na polích i zahrádkách po celé Evropě. Pro léčivé účely se dává přednost velkosemenným druhům s masitými lusky. |
Co je dobré
|
Lusky |
Jak na to
|
Sbírá se oplodí (lusky bez semenú zralých plodů. Dosušuje se ve stínu umělým teplem při 40°C. Sušené oplodí je bez pachu a má slabě slizovitou mdlou chuť. |
Co obsahuje a umí
|
Oplodí obsahuje aminokyseliny, např. arginin, asparagin, tryptofan, fenylalanin, dále kyselinu askorbovou, trigonellin, cholin a menší množství kyseliny křemičité, fosfátů a solí draslíku. Působí diureticky a snižuje hladinu krevního cukru. Zelené nezralé fazolové lusky s nezralými semeny mohou u náchylných lidí vyvolat kožní onemocnění způsobené toxalbuminem fasinem, kterému se v konzervárnách říká “fazolový svrab”. Fasin se rozkládá varem. U někoho se objeví i dávení a průjmy, záněty střev apod. |
Na co se hodí
|
Jako pomocné antidiabetikum a mírné diuretikum. Vnitřně se užívá zahuštěný odvar (asi 4 hrsti rozmělněných lusků se nechá několik hodin bobtnat ve 2 litrech vody a pak se varem odpaří asi na půl litru tekutiny). Pije se před jídlem při zadržování vody v těle a při nemocech ledvin a močových cest. Droga působí diureticky a mírně snižuje krevní tlak. Jako pomocný lék se fazolové lusky používají k léčbě lehkých forem cukrovky. Předepisuje se ve formě čajů, obyčejně v kombinaci s látkami povzbuzujícími chuť k jídlu. |
Užití v kuchyni
|
Mladé lusky ještě s nevyvinutými semeny se používají jako zelenina či příloha k pokrmům. Semena se nakládají do nálevů nebo je přidáváme do různých pokrmů či salátů, obsahují značné množství výživného leguminu a škrobu, ale jsou hůře stravitelná pro náš organismus. |