Šípek

Růže šípková (Rosa canina)

Popis rostliny

Bohatě větvený trnitý keř až 3 m vysoký s každoročními prutovitými výhonky. Má lichozpeřené palistnaté listy složené z vejčitých, ostře pilovitých lístků. Růžové nebo bílé květy mají baňkovitou číšku s 5 kališními ušty, s nimiž se střídá 5 dvoulaločných, lehce opadavých korunních plátků. Plody jsou šípky (nepravé plody) vejčitého tvaru, po dozrání červené, s tvrdými, špičatě vejčitými, světle hnědými nažkami. Kvete v červnu a počátkem července.

Kde ji najdeme

Je rozšířený po celé Evropě, u nás na stráních, mezích, křovinách od nížiny do podhůří a jen ojediněle v horách.

Co je dobré

Celé šípky (Fructus cynosbati cum semine, Fructus cynorrhodi, Fructus rosae).

Jak na to

Šípky se sbírají v září nebo počátkem října za suchého a slunečného počasí, jakmile začnou zrát. Suší se co nejrychleji v tenkých vrstvách. Nejvhodnější je rychlé sušení při teplotě od 60-80°C, za rychlého odvádění par. Teploty přes 90°C jsou škodlivé. Sušení na vzduchu bez zahřátí je nevhodné. Droga se tím znehodnocuje. Mohou nastat až 50 % ztráty vitamínu. Sušení urychlíme namáčknutím plodu. Droga je bez pachu a má nasládle nakyslou chuť. Hodnota šípků závisí na druhu, na době sběru a na úpravě.

Co obsahuje a umí

Obsahuje hlavně vitamín C. Za čerstva asi 0,5-0,7 %, kdežto suché asi 10-20 %. Z dalších hlavně karoten a vitamin B, třísloviny 2-2,7 %, kyselinu citrónovou a jablečnou, 30 % cukru a mnoho slizových látek.

Účinné látky šípků příznivě působí při jarní únavě a krvácivých stavech. Zvyšují odolnost proti některým infekčním onemocněním, např. chřipce.

Na co se hodí

Jako roborans, mírné adstringens a diuretikum vnitřně (2 čajové lžičky rozmělněných plodů na půl litru vody se asi 30 minut mírně vaří, odvar se nechá 15-30 min. stát a ihned se pije) jako posilující prostředek, který zároveň snižuje pohotovost ke krvácení. Je též účinný při zánětlivých onemocněních horních a dolních cest močových. Je znám též jeho účinek proti zácpě.

Šípky jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C. Obsah vitamínu stoupá až do počátku zralosti, kdy jsou plody plně vybarvené a tvrdé. V době plné zralosti začne klesat a neustále se snižuje. Obsah kolísá také podle počasí a podle stanoviště. Při odborném sušení je možno značnou část vitaminózního obsahu zachovat. U předčasně natrhaných šípků, i když zdánlivě dozrávají, obsah vitamínu C nestoupá, ale klesá jako při skladování, kdy za rok klesne obsah vitamínu asi o 50 %.

Užívají se buď celé šípky, nebo šípky půlené a zbavené „semen“ (nažek). Při odstraňování semen způsobují chloupky svědění kůže, jemuž můžeme předejít, potřeme-li si občas ruce pálenou magnézií. Čaj z drcených šípků nebo ze semen, v němž je mnoho chloupků, se musí cedit hustým plátnem.

Užití v kuchyni

Klasicky jako čaj, marmeláda či šípkové víno.