Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the broken-link-checker domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /data/web/virtuals/153728/virtual/www/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpify-woo domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /data/web/virtuals/153728/virtual/www/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-table-builder domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /data/web/virtuals/153728/virtual/www/wp-includes/functions.php on line 6114
Šípek – Svět Bylinek

Růže šípková (Rosa canina)

Popis rostliny

Bohatě větvený trnitý keř až 3 m vysoký s každoročními prutovitými výhonky. Má lichozpeřené palistnaté listy složené z vejčitých, ostře pilovitých lístků. Růžové nebo bílé květy mají baňkovitou číšku s 5 kališními ušty, s nimiž se střídá 5 dvoulaločných, lehce opadavých korunních plátků. Plody jsou šípky (nepravé plody) vejčitého tvaru, po dozrání červené, s tvrdými, špičatě vejčitými, světle hnědými nažkami. Kvete v červnu a počátkem července.

Kde ji najdeme

Je rozšířený po celé Evropě, u nás na stráních, mezích, křovinách od nížiny do podhůří a jen ojediněle v horách.

Co je dobré

Celé šípky (Fructus cynosbati cum semine, Fructus cynorrhodi, Fructus rosae).

Jak na to

Šípky se sbírají v září nebo počátkem října za suchého a slunečného počasí, jakmile začnou zrát. Suší se co nejrychleji v tenkých vrstvách. Nejvhodnější je rychlé sušení při teplotě od 60-80°C, za rychlého odvádění par. Teploty přes 90°C jsou škodlivé. Sušení na vzduchu bez zahřátí je nevhodné. Droga se tím znehodnocuje. Mohou nastat až 50 % ztráty vitamínu. Sušení urychlíme namáčknutím plodu. Droga je bez pachu a má nasládle nakyslou chuť. Hodnota šípků závisí na druhu, na době sběru a na úpravě.

Co obsahuje a umí

Obsahuje hlavně vitamín C. Za čerstva asi 0,5-0,7 %, kdežto suché asi 10-20 %. Z dalších hlavně karoten a vitamin B, třísloviny 2-2,7 %, kyselinu citrónovou a jablečnou, 30 % cukru a mnoho slizových látek.

Účinné látky šípků příznivě působí při jarní únavě a krvácivých stavech. Zvyšují odolnost proti některým infekčním onemocněním, např. chřipce.

Na co se hodí

Jako roborans, mírné adstringens a diuretikum vnitřně (2 čajové lžičky rozmělněných plodů na půl litru vody se asi 30 minut mírně vaří, odvar se nechá 15-30 min. stát a ihned se pije) jako posilující prostředek, který zároveň snižuje pohotovost ke krvácení. Je též účinný při zánětlivých onemocněních horních a dolních cest močových. Je znám též jeho účinek proti zácpě.

Šípky jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C. Obsah vitamínu stoupá až do počátku zralosti, kdy jsou plody plně vybarvené a tvrdé. V době plné zralosti začne klesat a neustále se snižuje. Obsah kolísá také podle počasí a podle stanoviště. Při odborném sušení je možno značnou část vitaminózního obsahu zachovat. U předčasně natrhaných šípků, i když zdánlivě dozrávají, obsah vitamínu C nestoupá, ale klesá jako při skladování, kdy za rok klesne obsah vitamínu asi o 50 %.

Užívají se buď celé šípky, nebo šípky půlené a zbavené “semen” (nažek). Při odstraňování semen způsobují chloupky svědění kůže, jemuž můžeme předejít, potřeme-li si občas ruce pálenou magnézií. Čaj z drcených šípků nebo ze semen, v němž je mnoho chloupků, se musí cedit hustým plátnem.

Užití v kuchyni

Klasicky jako čaj, marmeláda či šípkové víno.