Dřišťál

Dřišťál obecný (Berberis vulgaris)

Popis rostliny

Trnitý keř až 3m vysoký s listy střídavými, vejčitými, jemně ostnitě pilovitými, jež vyrůstají ve svazečcích z úžlabí trnů. Květy jsou šestičetné, uspořádané do jednoduchých převislých hroznů. Mají šest žlutých kališních lístků a na nich je položeno šest korunních plátků a šest dráždivých tyčinek. Plod (bobule) je podlouhlý, jasně červený, kyselý. Dřišťál je nositelem nebezpečného vývojového stadia cizopasníka žita – rzi obilné. Kvete od dubna do června.

Kde ji najdeme

Dřišťál je rozšířený po celé Evropě. U nás roste porůznu v křovinách a na suchých stráních. Často se též pěstuje v parcích jako okrasný keř.

Co je dobré

Kůra kořene a plod.

Jak na to

Kůra se sbírá na jaře z kořenů, někdy i větví. Plod v době zralosti. Suší se většinou na slunci. Umělá teplota nesmí být vyšší než 50°C. Sušená kůra je bez pachu, chutná velice hořce. Plody mají nakyslou chuť.

Co obsahuje a umí

Kůra obsahuje alkaloidy, z nich hlavně berberin, oxyakantin a bermamin. Při předávkování může po přechodném podráždění nervové soustavy nastat ochrnutí dýchacího a vazomotorického centra, omámení, zvracení a průjem. V mírných dávkách působí projímavě, diureticky, cholereticky a spasmolyticky. Čerstvé plody obsahují malé množství vitamínu C a organické kyseliny. Kůra má příznivý účinek na cévní systém.

Na co se hodí

Vnitřně jako diuretikum a spasmolytikum v nálevu (obden 1 čajová lžička, tj. asi 2g řezané sušené kůry na 2 šálky) při chorobách ledvin, ledvinových kaméncích a zánětech močových cest; vždy po poradě s lékařem. Je třeba zachovávat opatrnost. Předávkování nebo nadměrné užívání může vyvolat poškození ledvin (obsahuje berberin). Odvar z listů se užíval jako kloktadlo při zánětech dásní a dutiny ústní. Plody se užívají k přípravě čajů bohatých na vitamín C. Je nutno si uvědomit, že kromě příjemných látek obsahují také určité množství jedovatého berberinu.