Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the broken-link-checker domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /data/web/virtuals/153728/virtual/www/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wpify-woo domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /data/web/virtuals/153728/virtual/www/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wp-table-builder domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /data/web/virtuals/153728/virtual/www/wp-includes/functions.php on line 6114
Křen – Svět Bylinek

Křen selský (Armoracia rusticana)

Popis rostliny

Vytrvalá rostlina, která vyhání z dlouhého, tlustého, válcovitého a dužnatého kořene lodyhy až 150 cm vysoké, listnaté a nahoře větvené. Přízemní listy má veliké, dlouze řapíkaté, s čepelí podlouhlou a hrubě vroubkovanou. Lodyžní listy jsou menší, přisedlé, z nich spodní často hřebenovitě peřenodílné. Na vrcholu lodyhy se vytvářejí květy v květních hroznech. Plod (šešulka), pokud se u nás vůbec vytváří, je nafouklý, kulatý nebo široce elipsoidní, 4-6 mm dlouhý. Kvete od května do července.

Kde ji najdeme

Křen je původem z jihovýchodní Evropy, kde roste na bře­zích řek a potoků. U nás se pěstuje pro kořen palčivé chuti. Místy zdi­vočuje. U vod a ve vlhkých houštinách zplaňuje.

Co je dobré

Čerstvý kořen

Jak na to

Kořen se sbírá na podzim.

Co obsahuje a umí

Obsahuje hlavně glykosid sinigrin, hořčičnou silici, vitamín C (50-100 mg na 100 g), enzym myrozin a fytoncidní látky, které omezují růst bakterií. Vlivem mirozinu se při strouhání odštěpuje ze sinigrinu ostrý, křenový olej, který dráždí čichový nerv. Sušením a vařením se olej ztrácí. Křen vnitřně použitý v malých dávkách povzbuzuje žaludeční a střevní činnost a rozpouští hleny. Ve velkých dávkách může mít škodlivý účinek na sliznici trávicího traktu. Na pokožku působí dráždivě a může vyvolat puchýře. Je to prostředek k povzbuzení chuti k jídlu.

Na co se hodí

Jako diuretikum, expektorans, antiseptikum a derivans se užívá vnitřně oloupaný rozstrouhaný kořen nebo připravený sirup (kořen se rozřeže na tenké plátky, posype cukrem a odtékající tekutina vytvoří sirup). Denně se užívají 2-3 polévkové lžíce sirupu při zánětech průdušek, jarní únavě, při rekonvalescenci a při nedostatku vitamínu C. Zevně se užívá rozstrouhaný kořen do ,,křenové placky”, především při revmatismu (křen s octem nebo moukou). Upotřebuje se hlavně v lidovém léčitelství.

Užití v kuchyni

Křen je oblíbenou přílohou k masu ať už v syrovém nastrouhaném stavu nebo naloženém. Tvrdí se, že nadměrné užívání křenu je nezdravé.