Popis rostliny
|
Divizna v prvém roce vytváří růžici přízemních, lehce plstnatých listů, které na podzim odumírají. V druhém roce vyhánějí až 2m vysokou lodyhu s listy střídavými a hroznovitě uspořádanými květy, které mají pětidílný, zvonkovitý, plstnatý kalich a jasně žluté, srostlé, pěticípé, kolovité koruny. Plodem je tobolka. Po vysemenění rostlina odumírá. Kvete od května do září. |
Kde ji najdeme
|
Je rozšířená v Evropě, roste na kamenitých svazích, v úvozech a pasekách. Daří se ji i na rumištích. |
Co je dobré
|
Květ, popřípadě list. |
Jak na to
|
Za suchého počasí se sbírá jen květní koruna s tyčinkami bez kalichu od května do září. Otrháváme je denně postupně podle rozkvětu. Divizna má velmi citlivé květy, které i po lehkém otřesu padají. Sušíme uměle pokud možno rychle za stálé výměny vzduchu. Umělá teplota při sušení nesmí překročit 50°C. Barva suchých květů musí být zlatožlutá. Je velmi choulostivá. Sušená za vlhkého počasí někdy zhnědne a proto je nutno ji po dosušení rychle a velmi dobře balit do neprodyšných materiálů (uzavíratelná sklenice, igelitový sáček). Droga má medovou chuť. Květy se přes noc rozvíjejí, za svítání jsou vyvinuté a v poledne opadávají. |
Co obsahuje a umí
|
Obsahuje hlavně slizovité látky, flavonoidy, malé množství silice, cukry a saponiny. Za květu obsah kolísá. Droga musí obsahovat předepsané množství saponinů, kterých při špatném uskladnění za vlhka v prvních třech měsících znatelně ubývá. Obsahové látky divizny usnadňují a ulehčují odkašlávání, mírní dráždivý kašel a působí protizánětlivě při zánětech úst a hrtanu. Také uvolňují křeče. |
Na co se hodí
|
Vnitřně jako mucilaginosum, expektorans (sekretolytikum) v nálevu (3-4 čajové lžičky na 4 dcl horké vody) při kašli, černém kašli, zánětu průdušek, chrapotu a při astmatické bronchitidě. V určitých případech slouží jako prostředek diuretický. Používá se i zevně při bércových vředech, hemoroidech aj. Zpravidla se květ divizny kombinuje s jinými sušenými bylinami. Květy se také užívají k aromatizaci likérů a ke zlepšení vzhledu čajových směsí. Semena jsou částečně jedovatá a proto se používala k omamování ryb. |