Popis rostliny
|
Jednoletá až dvouletá bylina typického pachu, s vysokou, přímou, nahoře větvenou lodyhou. Má listy 2-4 krát zpeřené, trojboce vejčité, řapíkaté a peřenosečné. Úkrojky jsou zastřihované. Květy jsou žlutavě bílé a tvoří okolíky. Prostřední kvítek v okolíku je někdy tmavofialový. Okolíky mají obal i obalíčky. Listeny obalu jsou peřenodílné, listeny obalíčků nedělené nebo 2-3 klané. Plody (nažky) jsou vejčité, ježaté. Kvete od května do srpna. |
Kde ji najdeme
|
Druh rozšířený v Evropě a v Asii a všude hojně v různých sortách pěstovaný. U nás na lukách, mezích a u cest. |
Co je dobré
|
Plod a čerstvý kořen. |
Jak na to
|
Plod se získává krátce před dozráním. Okolíky se seřežou, vymlátí a semeno se dosuší. Droga má charakteristický kořenitý pach a kořenitou nahořklou chuť. Kořen se sklízí, když je dostatečně veliký a dužnatý. |
Co obsahuje a umí
|
Plod obsahuje hlavně silici, čerstvý kořen pektinové látky, vitamíny (zejména A, B a C). Obsahové látky plodu se osvědčují při srdečních chorobách a hypertenzi. Silice ze semen má diuretický účinek. Pektinové látky působí regulativně při poruchách stolice. Tento účinek se zvláště využívá v dětském lékařství. Mrkev je levným zdrojem karotenu. Listy obsahují alkaloid pyrolidin a daucin a také karotin. |
Na co se hodí
|
Jako diuretikum, roborans a v dětské praxi antidiarhoikum. Nálev z plodu (1 čajová lžička na šálek vody) užívá se při zánětech dolních cest močových a zadržování vody v organismu a při poruchách látkové výměny. Pro značný obsah karotenu se kořen s výhodou podává při chorobách jaterních, žloutenkách a střevních zánětech. Rovněž při stavech vyčerpanosti, v rekonvalescenci, k úpravě trávicích poruch, zejména u dětí a při podvýživě. Odvar z mrkve je spolehlivý prostředek proti průjmu dětí. Dříve se mrkev užívala proti střevním parazitům. |
Užití v kuchyni
|
Čerstvý kořen se používá jako zelenina, která je pro svůj obsah vitamínů, cukru, karotenu a hydrokarotenu i zásaditých nerostných látek pro výživu člověka značně důležitá, zejména v syrovém stavu. |