Popis rostliny
|
Asi 70 cm vysoká, statná jednoletá rostlina, často nahoře červeně naběhlá s jednoduchou nebo větvenou a štětinatě srstnatou lodyhou. Střídavé listy jsou eliptické, 3-11 cm dlouhé, až 2,5 cm široké, vrásčité a oboustranně drsně oděné, zpravidla krátce řapíkaté, celokrajné. Horní listy jsou podlouhlé a přisedlé. Dlouze stopkaté květy tvoří řídké vijany. Mají pětidílný kalich a pěticípou, kolovitou, modrou, jen zřídka bílou korunu. Květy jsou asi 2 cm velké. Plod (tvrdka) je podlouhle vejčitý, drsný a světle hnědý. Kvete od června do září. |
Kde ji najdeme
|
Původem je z jižní Evropy. U nás se pěstuje v zelinářských zahradách. Někdy v teplejších oblastech i zplaňuje. |
Co je dobré
|
Nať |
Jak na to
|
Nať se sbírá na počátku květu rostliny (červen až září) seřezáváním a zbavuje se spodních starých listů. Suší se ve stínu. Krátkodobé sušení na slunci je přípustné. Teplota při umělém sušení nesmí překročit 60°C. Droga má pach i chuť po okurkách. |
Co obsahuje a umí
|
Obsahuje hlavně slizové látky (až 30%), saponin, stopy silice, asparagin, asi 3% tříslovin, až 2,2 % rozpustné kyseliny křemičité a jiné minerální látky. Působí mírně projímavě a protizánětlivě (při chorobách močových cest). Je také uklidňujícím a posilujícím prostředkem. |
Na co se hodí
|
Vnitřně jako diuretikum a diaforetikum, zevně jako emoliens a antiflogistikum. Vnitřně v nálevu (2 čajové lžičky řezané drogy na 1 litr vody, kůra 3-4 týdny) při zánětech močových cest, kdy zvýšený proud moči močovody, močovým měchýřem a močovou trubicí mechanicky brání vzestupu infekce. Jindy slouží k odplavení škodlivých látek při revmatismu a při chorobách srdečních, provázený zadržováním vody. Šťávy se kdysi užívalo při neurastenii. |
Užití v kuchyni
|
Brutnáku, především pro jeho okurkovou chuť se užívá s koprem jako salátového koření. Jemně rozsekaný s cibulí a jinými kořennými bylinami slouží k přípravě bylinného másla a sýrů. |