Popis rostliny
|
Až 100 cm vysoká, vytrvalá, větevnatá bylina s lodyhou přímou, lysou, jemně podélně rýhovanou. Listy má lichospeřené 5-8 jařmé. Lístky jsou podlouhlé, eliptické až kopinaté, celokrajné, na špičce uťaté nebo tupé, ostnitě špičaté, zpravidla lysé. Na koncích větví se utvářejí bohaté dlouhé hrozny běložlutých nebo fialově modrých květů. Plody jsou mnohosemenné lusky. Kvete v červenci a v srpnu. |
Kde ji najdeme
|
Je domácí v jižní a východní Evropě. U nás se vyskytuje jen roztroušeně na vlhkých, teplých stanovištích. (Polabí, Jižní Morava). Dá se také pěstovat. |
Co je dobré
|
Nať |
Jak na to
|
Sbírá se kvetoucí nať. Suší se na stinných místech. Při umělém sušení nesmí teplota překročit 50°C. Usušená nať má poněkud hořce trpkou chuť a barví sliny světle zeleně. |
Co obsahuje a umí
|
Obsahuje hlavně alkaloid galegin, glukokininy, flavonový glykosid galuteolin, dále hořčinu, saponin a tříslovinu. Snižuje hladinu cukru v krvi, podporuje a zvyšuje činnost mléčných žláz. Je také diuretickým prostředkem. |
Na co se hodí
|
Vnitřně v nálevu jako laktagogum, antidiabetikum a diuretikum (2 čajové lžičky rozmačkaných plodů na půl litru vody) při nedostatečném vylučování mléka u kojících matek. Ve většině případů se tento prostředek osvědčuje. Použití se zakládá na lidové empirii. Jestřabina se užívá i proti cukrovce jako prostředek pouze podpůrný. |