Popis rostliny
|
Pravotočivě oplétavá dvoudomá bylina s lodyhami až 6 m dlouhými, s listy dlanitě 3-5 laločnými, na okraji pilovitými. Listy mají na bázi řapíku dva blanité palisty. Prašníková květenství úžlabní nebo konečná jsou sestavena v latách, pestíková se skládají z krátkých klásků a vytvářejí z nich vejčité šištice. Jejich šupiny až 2 cm dlouhé jsou pokryté zlatožlutými lupulinovými žlázkami. Pro lékařské a průmyslové účely mají význam jen květenství samičí, pestíkové. Šištice chmele rostoucího planě nebo zplaněle jsou jak pro léčebné, tak pivovarské účely bezcenné. |
Kde ji najdeme
|
Chmel je rozšířen v celé Evropě. Planý roste mezi pobřežním křovím. Pěstuje se na chmelnicích založených v teplejších oblastech. |
Co je dobré
|
Samičí plodní šištice (hlávky) a lupulinové žlázky. |
Jak na to
|
Samičí šištice se sbírají krátce před úplným dozráním (konec srpna, počátek září) a suší se teplotou do 40°C. Sušené šištice mají aromatický pach a škrablavou chuť. Chmelové žlázky čili lupulin se získávají proséváním usušených šištic a dalším čištěním. Představují prášek charakteristicky páchnoucí a hořce kořenité chuti. Čerstvé šištice vyvolávají někdy podráždění kůže, kožní vyrážky, zejména u žen, puchýře a oční záněty (např. u sběračů chmele). Při práci s nimi se často dostavuje ospalost, kterou vyvolává především lupulon. |
Co obsahuje a umí
|
Plodní šištice obsahují pryskyřici s hořčinami (humulon 2-6%, lupulon 8-12%, silici 0,1-0,5%). Lupulin obsahuje zejména 1-3% silice a rovněž pryskyřici s hořčinou. Silice a hořčiny povzbuzují chuť k jídlu a působí mírně diureticky. Uklidňují nepříjemné stavy při nervové předrážděnosti a vyvolávají spánek. Účinek drogy se rychle snižuje při jejím stárnutí, zvláště je-li uložena ve vlhku a na světle. Na vzduchu a na světle se lupulin barví červenohnědě a nabývá sýrovitého zápachu. Lékárenskou drogu je nutné po roce vyměnit. |
Na co se hodí
|
Jako sedativum (anafrodisiakum) a amarun. Šištice vnitřně v nálevu (půl čajové lžičky na šálek vody a pít večer před spaním). Používat se dá při lehké nespavosti, předrážděnosti (též sexuálního a hysterického druhu), jako mírné diuretikum při potížích s prostatou a jako prostředek podporující trávení. Lupulin se dá užívat ve stejných případech a to 0,5-1 g dvakrát, nejvýše třikrát denně v oplatkách. Chmel se také často kombinoval s kozlíkem lékařským (Valeriana officinalis). Chmel má fytoncidní vlastnosti. |
Užití v kuchyni
|
Mladé pupeny, které zjara vyrážejí z kořenů, zvané “pazoušky” nebo “chmelíček”, se po úpravě jedí jako “chmelový chřest”. |