Koriandr

Koriandr setý (Coriandrum sativum)

Popis rostliny

Jednoletá mrkvovitá bylina s lodyhou až 100 cm vysokou, přímou, oblou, jemně rýhovanou a nahoře větvenou. Při rozemnutí výrazně páchne. Spodní listy má koriandr jednoduše zpeřené a dlouze řapíkaté, hořejší listy přisedlé pochvou a 2-3x zpeřené. Lístky mají dělené, čárkovité úkrojky. Květy jsou bílé nebo růžové a tvoří okolíky. Plod (dvojnažka) je kulatý v průměru 2-5 mm, hnědožlutý a hladký. Kvete v červnu a v červenci.

Kde ji najdeme

Původem je z východního Středomoří. V mnohých zemích se pěstuje a u nás také. Ojediněle i zplaňuje.

Účinky rostliny

Proti nechutenství, vředům, žlučovým obtížím a žaludečním křečím. Při nadýmání a přerušené menstruaci.

Co je dobré

Plod, čerstvá nať v kuchyni

Jak na to

Plod se sbírá seřezáváním okolíků krátce před úplným dozráním, v době, kdy plody žloutnou (v srpnu). Nechá se ještě krátce dozrát a dosušit. Vymlátí se a vytřídí. Má kořenitý pach a chuť. Sušením se nepříjemné aroma ztrácí.

Co obsahuje a umí

Plody obsahují především silici (0,4 – 1,0%) s hlavní obsahovou složkou linalolem (60-70%). Linalol působí fytoncidně a omezuje růst bakterií. Koriandr má povzbudivý účinek na žaludeční a střevní činnost, příznivě zvyšuje žaludeční sekreci. Také ulehčuje odkašlávání.

Na co se hodí

Jako karminativum, stomachikum a aromatické korigens. Vnitřně v nálevu (2 čajové lžičky rozmačkaných plodů na šálek vody, 2-3x denně) nebo se přímo žvýkají celé plody (3g denně), popřípadě se užívá prášek (na špičku nože) proti nadýmání, při pocitu plnosti žaludku, proti žaludečním křečím, žaludeční nevolnosti a nechutenství. Při onemocnění dýchacích cest podporuje vykašlávání.

Zevně se užívá k ošetřování flegmón a vředů a jako součást mazání při revmatismu a kloubových onemocněních. Přes rozličnost obsahových složek se používá silice z koriandru tam, kde se osvědčuje silice z kmínu.

Užití v kuchyni

Plody koriandru slouží také jako koření v domácnosti a v průmyslu k výrobě silice. Používají se také v likérnictví. Dále se používá čerstvá nať na přípravu různých jídel.

Pěstování

Koriandru se daří v lehké , hluboké, propustné a dobře zpracované půdě. Na jaře potřebuje vlhké počasí a v době květu a dozrávání suché a teplé. Jako hnojiva se používá uleželý kravský hnůj, kompost nebo čilský ledek a fosfáty. Pozemek který vyčleníme na pěstování je nutné na podzim po pohnojení hluboko zorat nebo zrýt. Necháme přes zimu být a na jaře jej lehce zkypříme a urovnáme.

Sejeme brzy z jara, nejlépe počátkem dubna, do řádků 35 cm vzdálených. Semeno klíčí po řadě dní až několika týdnů. Jakmile rostlinky vyrazí je nutno lehce okopat a proplet. Sklízíme koncem srpna nebo počátkem září, když je většina plodů zbarvena hnědě.