Popis rostliny
|
Keřík až 50 cm vysoký s položeným kořenym, s kmínky plazivými a se zelenými ostrohranými větvemi. Opadavé listy jsou tenké, asi 1 cm dlouhé, jsou podlouhle eliptické až podlouhle vejčité a jemně pilovité. Jednotlivé květy, až 5 mm veliké, vyrůstají z úžlabí listů, jsou obojaké a převislé. Mají baňkovitou, zelenavě červenou korunu se 4-5 ušty. Plodem jsou černé, modře ojíněné a mnohosemenné bobule. Kvete v květnu a červnu. Plody zrají o července do srpna. |
Kde ji najdeme
|
Borůvka je rozšířená v Evropě, v severní Asii a v Severní Americe. U nás je hojná ve světlých, obzvláště jehličnatých lesích, na humózní, nepříliš suché půdě od nížin do alpinského pásma. |
Co je dobré
|
Plod a list |
Jak na to
|
Plod se sbírá v době úplné zralosti (červenec a srpen) ručně nebo hřebeny a suší se na slunci nebo ve stínu. Droga se musí dobře prosušit, aby nezplesnivěla a musí se i dokonale ukládat a chránit před hmyzem, který ji s oblibou napadá. Je bez pachu a má slabě svíravou a nakysle sladkou chuť. List se sbírá od června do konce září sdrhováním. Suší se ve stínu nebo na slunci. Umělá teplota nesmí být vyšší než 40°C. Sušené listy si musí zachovat původní barvu. |
Co obsahuje a umí
|
Hlavní obsahovou látkou plodu je tříslovina (až 7%), různé organické kyseliny, cukry a barviva. Tříslovinné složky působí svíravě a staví. Mají také vliv mírně dezinfekční. List obsahuje až 11% tříslovin a látky snižující hladinu cukru v krvi – glukokininy. |
Na co se hodí
|
Jako adstrigens, obstipans a podpůrné antidiabetikum. Plody (50 – 100 g buď suché žvýkat a pak polknout nebo nechat nabobtnat vodou a mírně povařit) při průjmu a při zánětu dutiny ústní a hrtanu. Listy vnitřně v nálevu (2 čajové lžičky řezaných listů na dva šálky vody na den a pít obden), slouží v lidovém léčitelství jako podpůrný prostředek ke snižování hladiny cukru v krvi stejně jako lusky fazolu. Borůvka může dobře působit také při chronickém střevním kataru a nespecifických enteritidách. |