Popis rostliny
|
| Mohutná vytrvalá bylina, se silným dužnatým oddenkem, větvitými aromatickými kořeny a s lodyhou až 200 cm vysokou. Lodyha je oblá, rýhovaná a nahoře větvená. Listy se podobají celerovým. Spodní jsou veliké, dlouze řapíkaté a 2-3 krát zpeřené. Skládají se z lístků a úkrojků kosníkově vejčitých až klínovitě podlouhlých a stříhaných. Lodyžní listy krátce řapíkaté jsou peřenodílné i nedělené, kopinaté. Žluté květy jsou seskupeny v okolíky. Plody (dvounažky) jsou až 7 mm dlouhé a asi 3 mm široké, žlutohnědé. Celá rostlina je silně aromatická a voní po celeru. Kvete v červenci a v srpnu. |
Kde ji najdeme
|
| Libeček je původem z Přední Asie, roste planě v jižní Evropě. U nás se vysazuje na zahrádkách. Planý se vyskytuje na lukách a v pobřežních houštinách. |
Co je dobré
|
| Oddenek s kořeny, někdy plod. V kuchyni se užívá list jako koření. |
Jak na to
|
| Oddenek se sbírá na podzim 2.-3. roku. Rychle se omyje a ve stínu usuší. Při umělé teplotě se suší do 40°C. Silnější oddenky se půlí. Droga má charakteristický kořenitý pach a zprvu nasládlou, potom ostře kořenitou a poněkud hořkou chuť. Sušené oddenky snadno přijímají vlhkost a často jsou napadány hmyzem. |
Co obsahuje a umí
|
| Obsahuje hlavně silici (0,6-1%), která je tvořena ze 70% ftalidy. Hlavní obsahovou složkou je terpineol. Dále obsahuje furokumariny, karvakrol, kumarin aj. Užívá se jako diuretický prostředek. Působí zvýšené vylučování chloridů, povzbuzuje vylučování trávicích šťáv a mírní bolesti při přílišném nadýmání. |
Na co se hodí
|
| Jako diuretikum vnitřně v nálevu (denně 1 čajová lžička řezané drogy na 2 šálky vody, v prášku 3x denně na špičku nože před jídlem). Nedoporučuje se podávat libeček delší dobu, zejména dětem. Užívá se při zánětu dolních cest močových a močového měchýře, při otocích k zvýšenému vylučování tekutin a pro povzbuzení vylučování žluče, při úpravě žaludečních a střevních obtíží apod. Rovněž při katarech dýchacích orgánů (též k inhalaci). Zevně jako přísada do koupelí při špatně se hojících ranách. Z kořenů je možné destilovat silici (Oleum levistici). |
Užití v kuchyni
|
| V domácnosti se využívá nať jako koření ať už v čerstvém nebo sušeném stavu jako přísada do polévek a omáček. |