Ostružiník

Ostružiník křovitý (Rubus fruticosus)

Popis rostliny

Ostružina je hromadný druh vyskytující se v mnoha křížencích obyčejně jen s přibližným určením. Dvouleté nebo víceleté poléhavé lodyhy jsou květonosné, jednoleté pruty jsou neplodné. Lodyhy mají obvykle ostny a střídavé 3-5četné řapíkaté listy, na líci krátce chlupaté, na rubu běloplstnaté. Lístky jsou vejčité, na okraji stejnoměrně pilovité a na řapíku rovněž ostnité. Květy uspořádané v řídké hrozny mají pětiplátečnou bílou nebo načervenalou korunu. Plodem je ostružina, složená z malých peckoviček, v době zralosti černá. Kvete v červnu a v červenci.

Kde ji najdeme

Je hojný hlavně v jižní Evropě. U nás v lesních křovinách, na kamenitých stráních a pobřežních houštinách.

Co je dobré

List (Folium rubi fruticosi).

Jak na to

V červnu a v červenci se sbírají mladé a svěží listy. Suší se buď hned, nebo pro potravinářské účely (čaje) až po několikadenním zavadnutí, kdy list tmavne a nabývá příjemné vůně. Je možno na jeden den listy předsušit na slunci v jednoduché vrstvě bez obracení a pak dosušit v sušárně nebo v průvanu ve stínu. Droga chutná svíravě.

Co obsahuje a umí

Listy obsahují hlavně tříslovinu, dále flavon, stopy silice a organické kyseliny. Působí mírně svíravě, protizánětlivě a proti průjmům.

Na co se hodí

Jako adstringens a roborans vnitřně v nálevu (2 čajové lžičky řezaného listu na šálek vody, 2-3 šálky denně) hlavně proti průjmu, při střevním kataru, při žaludečních obtížích akutních i chronických a též jako prostředek proti kašli. Zevně jako kloktadlo při zánětech dutiny ústní a k přípravě koupelí při kožních nemocech a špatně se hojících ranách.

Užití v kuchyni

Fermentovaný list poskytuje lahodný čajový nápoj, ale nemůže nahradit čínský čaj, protože neobsahuje kofein. K fermentaci jsou vhodné mladé listy.

Plody ostružiny obsahují anthokyan, organické kyseliny, sliz, pektin a cukr. Užívají se také k přípravě šťáv a sirupů.