Paprika

Paprika roční (Capsicum annuum)

Popis rostliny

Jednoletá bylina, až 60 cm vysoká s kulovitým kořenem a lodyhou rozvětvenou a lysou. Má dlouze řapíkaté listy až 6 cm dlouhé, vejčitě podlouhlé až eliptické. Převislé, stopkaté květy mají pětiklaný kalich a špinavě bílou, pětidílnou korunu. Plod je velká, kuželovitá bobule, až 12 cm dlouhá, v době zralosti červená. Kvete od června do září.

Kde ji najdeme

Je domácí v Mexiku. Dnes se pěstuje téměř na celém světě.

Co je dobré

Plod (Fructus capsici).

Jak na to

Plod se sbírá po zčervenání (od srpna). Nechá se dozrát a v sušárně při teplotě nepřevyšující 35°C se suší. Droga má palčivě ostrou chuť a slabě kořenitý pach. V lékařství se používají jen ty variety rostlin, které mají obsah kapsaicinu minimálně 200 mg%.

Drogu je nutno dobře chránit. Snadno přijímá vlhkost a často je napadena hmyzem.

Co obsahuje a umí

Obsahuje především alkaloid kapsaicin, silici, karotenoidní barviva, například kapsanthin, kapsorubin, vitamíny a flavony.

Na kůži a sliznice působí silně dráždivě a způsobuje pocit pálení. Při delší aplikaci může vyvolat puchýře a vředy. V přiměřených dávkách povzbuzuje sekreci žaludečních šťáv a zvyšuje peristaltiku a diurézu. Zjistilo se, že po požití asi 12-15 ml paprikové šťávy dochází obvykle k vyprázdnění žlučníku. Místně překrvuje a tak odvádí škodlivé látky z těla.

Na co se hodí

Vnitřně v prášku jako stomachikum, cholagogum a mírné diuretikum (0,1 g 3krát denně) jako povzbuzující prostředek u nemocných s trávicími obtížemi a u rekonvalescentů. Podporuje rovněž vylučování tekutin z těla.

Zevně se užívá jako derivans při nemocech revmatických, dně a jiných kloubních potížích. V tinktuře jako přísada do derivačních mastí a náplastí.

Užití v kuchyni

Na trhu je mnoho druhů paprik, které se liší chutí, barvou a vlastnostmi. Velmi oblíbené jsou druhy bez kapsaicinu (nepálivé), které se užívají jako zelenina bohatá na vitamín C.

Sušená se používá jako koření ve formě sladké a pálivé papriky.