Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack no longer supports Custom CSS. Read the WordPress.org documentation to learn how to apply custom styles to your site: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css in /data/web/virtuals/153728/virtual/www/wp-includes/functions.php on line 6085
Pelyněk – Svět Bylinek

Pelyněk pravý (Artemisia absinthium)

Popis rostliny

Vytrvalá, hořce aromatická bylina s mnohohlavým oddenkem a se zdřevnatělou spodní částí lodyhy. Dorůstá až 120 cm výšky. Lodyhy tvoří trsy. Celá rostlina je stříbrošedě plstnatá. Přízemní listy jsou dlouze řapíkaté, 3krát peřenodílné s úzce kopinatými úkrojky. Horní lodyžní listy krátce řapíkaté jsou dvakrát nebo jednoduše peřenodílné. Laty drobných, téměř kulovitých květních úborů se skládají pouze ze žlutých, trubkovitých květů. Plody jsou vejčité, jemně pruhované hnědé nažky. Kvete od června do srpna.

Kde ji najdeme

Je rozšířený v Evropě, Asii a v Africe. V některých zemích se pěstuje. Vyskytuje se dost často u cest, na návsích a na skalnatých stráních.

Co je dobré

Nať (Herba absinthii), někdy se sbírají jen květní úbory nebo zelené listy z mladých lodyh. Květní i listová droga má tytéž vlastnosti jako nať.

Jak na to

Kvetoucí, vrchní nezdřevnatělá část natě v délce asi 25-35 cm se v červnu až srpnu za suchého dne v polední době seřezává, váže se do svazků a ve stínu suší. Lze ji dosušit i na slunci. Umělá teplota při sušení nemá být vyšší než 40°C. Droga má kořenitý pach a silně kořenitou a hořkou chuť. Po usušení je nutné místo kde se pelyněk sušil řádně vyčistit, aby hořkost pelyňku neznehodnotila jinou drogu. 

Co obsahuje a umí

Obsahuje hlavně silici (až 2%) s hlavní složkou thujonem a azulenem, fytoncidní látky a glykosidní hořčiny, absithin a anabsinthin, které spolu se silicí jsou příčinou pelyňkové hořké chuti. Obsah silice značně kolísá podle počasí. Nejvyšší je v době zralosti.

Obě hlavní složky působí zvýšené vylučování trávicích šťáv. Thujon je ve větších dávkách jedovatý a vyvolává závratě, křeče a opojné stavy. Překrvuje žaludeční sliznici. Nadměrné a trvalé užívání pelyňku (stejně i likéru absintu) může vést ke klinickým poruchám vnímání (čití) i vědomí.

Z natě se také získává silice pro další použití.

Na co se hodí

Vnitřně v nálevu jako stomachikum, spasmolytikum a desinficiens (1-2 čajové lžičky řezané drogy na šálek vody) nebo v prášku (3krát denně 1g) při nechutenství, střevních kolikách, při nedostatku žaludečních kyselin, při žlučníkových kolikách a také proti hlístům. V těhotenství je nutno se pelyňku vůbec vyvarovat nebo se může užívat jen s největší opatrností.

Užití v kuchyni

Pelyněk je obvyklou součástí hořkých likérových směsí a vermutu. Používá se také jako koření.