Peprník

Rdesno peprník (Polygonum hydropiper)

Popis rostliny

Jednoletá až 1 m vysoká bylina s lodyhou mírně větvenou, v místech větvení zduřelou a často celou červenavě naběhlou. Listy jsou podlouhle kopinaté, tmavě zelené a prosvítavě tečkované. Mají chuť výrazně pepřovou. Květenství je přetrhovaný a prodloužený lichoklas. Okvětí zelenavé, zřídka narůžovělé, většinou čtyřcípé, vně poseté četnými žlutými žlázkami. Plody jsou nepatrné. Kvete od června do září.

Kde ji najdeme

Roste v Evropě, v Asii a v Severní Americe. U nás je hojný ve stínu na vlhké, obnažené půdě, především v zaplavovaném pobřeží řek, ve vlhkých lesích u rybníků nebo na zastíněných hrázích.

Co je dobré

Nať (Herba polygoni hydropiperis).

Jak na to

Nať se sbírá seřezáváním v době květu od července do září. Suší se ve stínu. Umělá teplota nemá překročit 40°C. Droga je bez pachu a chutná ostře kořenitě. Sušením se obsah účinných látek značně snižuje.

Co obsahuje a umí

Obsahuje hlavně silici s hlavní složkou polygononem, ve stopovém množství flavony a anthrachinonové sloučeniny. Má mírný expektorační účinek. Na kůži působí dráždivě a silně ji prokrvuje. Po delší aplikaci se někdy objeví i puchýře. Tříslovinná složka účinkuje svíravě a protizánětlivě.

Na co se hodí

Vnitřně jako expektorans, zevně jako derivans. V nálevu (1 polévková lžíce řezané drogy na 1 litr vody) příznivě působí při zánětech horních cest dýchacích, dráždivém kašli apod. zejména ve směsích s jinými drogami s expektoračním účinkem.

Zevně se používá jako derivans při zánětech kloubů, kloubních bolestech, artrózách a nemocech kožních. Někdy se užívá i čerstvá nať.

Užití v kuchyni

Protože má peprník ostře palčivou chuť, používají se příležitostně listy a nať jako náhražka pepře. Ostře chutnající látky obsahují zejména žlázy na listech a lodyhách.